Het beeld dat we zien als we denken aan Dolmadakia is die van een taverna, waar het gezellig druk is en waar je geniet van een drankje met Mezes (hapjes). Een gezelschap in gesprek, klinkende glazen en op tafel staan kleine voorgerechtjes.
Een van de gerechten die je in de taverna geserveerd krijgt als voor- of bijgerecht is Dolmadakia. Dat zijn gevulde wijnbladeren met rijst, gehakt en verse kruiden. ‘A bite from heaven’, zouden de oude Grieken gezegd hebben. Zie je het al voor je? Na de eerste hap zul je het met hen eens zijn. Dolmadakia zijn overheerlijk, gezond en met de vulling kun je variëren zodat ook een vegetariër kan genieten van dit authentieke gerecht.
Dolmadakia is een authentiek Grieks gerecht dat teruggaat in de tijd van de invloed van de Ottomanen onder de naam Dolmas. Deze naam duidde elk type groente aan met een vulling en is een afgeleide van het Turkse Doldumdak, wat duidt op ‘proppen’. Eeuwen later genieten we nog steeds van deze delicatesse die op dezelfde wijze bereid wordt. Dolmadakia wordt als Meze of voorgerecht geserveerd, maar je kunt het evengoed als hoofdgerecht bestellen.
Authentiek Griekse keuken
Dolmadakia worden bereid naar het traditionele recept uit de authentiek Griekse keuken. Elke dag koken wij met de recepten van onze Mitera (moeder). Haar recepten blijven bewaard en worden, geheel volgens onze traditie, van generatie op generatie doorgegeven. We laten je graag kennismaken met de Griekse keuken en delen met regelmaat een recept waarvan de bereidingswijze gemakkelijk te volgen is.
Ga met ons mee op een culinaire reis door ons geliefde Griekenland. Onze traditionele manier van koken, die zich kenmerkt door eenvoud vind je terug in de bekende, maar ook in de wat minder bekende gerechten.
De Griekse keuken staat, net als in andere landen rond het Middellandse Zeegebied, bekend om eenvoudige en smaakvolle gerechten. En precies dat vind je terug in het recept voor Dolmadakia, een traditioneel Grieks voorgerecht dat je zelf thuis kunt bereiden. Maak jouw Griekse gerecht zoals je het tijdens je bezoek aan Griekenland geserveerd zou krijgen.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty. Alvast veel plezier met het koken van jouw nagerecht
Ingrediënten Dolmadakia
1 kilo rundergehakt
Wijnbladeren
200 gram risotto rijst
10 gram verse munt
10 gram dille
1 theelepel gedroogde munt
1 theelepel Oregano
Zout en peper naar smaak
1/2 kopje olijfolie
Water
Citroen
Griekse yoghurt om te serveren
De bereiding van Dolmadakia
Doe de wijnbladeren in water om het zoutgehalte van de bladeren te verminderen. Spoel de rijst vervolgens met koud water. Meng in een kom het gehakt met de verse kruiden, gevolgd door de rijst en olijfolie. Meng alle ingrediënten door het een beetje te kneden, zodat de kruiden goed verdeeld zijn.
Hierna kunnen we de wijnbladeren vullen. Leg 3 tot 4 wijnbladeren met de gladde kant naar beneden. Vul de bladeren met het mengsel en rol ze dicht. Begin met de zijkanten. Zodra alle bladeren gevuld zijn, leg je de Dolmadakia in een pan en bestrooi met zout. Snijd de citroen in plakjes en leg de plakjes bovenop de ‘pakketjes’. Leg hierop een bord (met de diepe zijde naar beneden, zodat de Dolmadakia op de bodem blijven liggen. Vul hierna de pan met water tot boven het bord en kook het gerecht in ongeveer 2 uur op laag vuur. Na de kooktijd giet je het water af en is jouw Griekse gerecht klaar om te serveren.
Tip: Dolmadakia zijn al lekker van zichzelf, maar een beetje Griekse yoghurt geeft dit gerecht net dat beetje extra smaak. Kalí órexi!
We zijn uiteraard benieuwd wat je van ons recept vindt. Heb je zelf Dolmadakia gemaakt? Laat het ons weten door een reactie achter op een van onze kanalen op sociale media via Facebook of Instagram. Wil je de bereidingswijze zien? Via ons TikTok kanaal kun je de stap-voor-stap video bekijken.