Ravani is een klassiek nagerecht dat je tijdens je verblijf in Griekenland vast niet ontgaan is. Een nagerecht dat zijn oorsprong vindt in Griekenland en in landen rondom het Middellandse Zeegebied of het Midden-Oosten. Ravani is een heerlijke cake gemaakt van griesmeel, die na het bakken overgoten wordt met een citroen-suikersiroop. Met een bolletje vanille-ijs erbij heb je het zonnetje op je bord! Nu de buitentemperatuur stijgt, de zon zich meer laat zien en je misschien al bezig bent met het vastleggen van de zomervakantie, brengen we je alvast in de stemming. Denk eens aan de golven van de zee, een overvloed aan zonnestralen, een drankje op het terras en de smaak van lekkere Griekse hapjes. Nagerecht Ravani in dit rijtje thuis.
Ravani wordt gemaakt van griesmeel in plaats van bloem. Het daarom heeft een wat kruimelige structuur. In combinatie met een niet al te zoete, frisse suikersiroop waar de cake mee doordrenkt wordt, maak je met vanille-ijs een heerlijk dessert. Maar Ravini kun je natuurlijk ook serveren als cake bij de koffie.
Authentiek Griekse keuken
Het recept voor Ravani is gemaakt volgens een authentiek recept uit de Griekse keuken. We delen elke maand een recept van onze Mitera (moeder). Recepten van gerechten blijven bewaard en bereid naar traditie omdat ze van generatie op generatie doorgegeven worden. Maak kennis met de Griekse keuken uit onze selectie van gerechten waarvan de bereidingswijze gemakkelijk te volgen is.
We nemen je graag mee op een culinaire reis door ons vaderland. Onze traditionele manier van koken, die zich kenmerkt door eenvoud, vind je terug in de bekende, maar ook minder bekende gerechten.
In Griekenland, maar ook in andere landen rond de Middellandse Zee vind je deze mooie eenvoud van koken terug. Deze keer delen we het recept voor een traditioneel Grieks nagerecht, zodat je het zelf thuis kunt bereiden. Maak jouw Griekse gerecht zoals je die tijdens je bezoek aan Griekenland geserveerd zou krijgen.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty. Alvast veel plezier met het koken van jouw nagerecht
Ingrediënten Ravani
Voor de basis
- 8 eieren
- 300 gram suiker
- 4 eetlepels lauwe melk
- 225 gram fijn griesmeel
- 165 gram zelfrijzend bakmeel
- 1½ theelepel bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
Voor de siroop
- 675 gram suiker
- 600 mililiter water
- 6 eetlepels roomboter
- 2 eetlepels citroensap
- schil van 1 citroen
Voor de decoratie
- Kokosrasp
De bereiding van Ravani
Bereidingswijze van de basis
Meng het griesmeel met de bloem, bakpoeder, vanille en zout. Klop daarna de eieren met de suiker ongeveer 15 minuten op hoge snelheid met een mixer. Terwijl het geheel gemixt wordt, voeg je beetje bij beetje de melk toe. Zodra de melk toegevoegd is, kun je de mixer uitschakelen en vervolgens voeg je voorzichtig met een lepel, in een cirkelvormige beweging, de gemengde vaste ingrediënten toe. Hierna kun je het mengsel gieten in een beboterde ovenschaal met een diameter van 30 cm. Bak de cake in 30-35 minuten op 175°C.
Bereidingswijze siroop
Kook de suiker met water gedurende 5 minuten en voeg de boter, het sap en de citroenschil toe. Deze giet je over de inmiddels afgekoelde Ravani. Doe dit beetje bij beetje en niet alles tegelijk, zodat de siroop goed opgenomen wordt door de basis. Als het volledig is afgekoeld, bestrooi je het met de kokosrasp en snijd je het in stukjes. In de koelkast blijft je Ravani het beste bewaard.
Tip: Met vanille-ijs maak je een heerlijk nagerecht, maar deze cake past natuurlijk ook goed bij een kop koffie of thee. Kalí órexi!
En, ga je Ravani zelf thuis bereiden? We zijn benieuwd wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter op een van onze kanalen op sociale media via Facebook of Instagram. Wil je de bereidingswijze zien? Via ons TikTok kanaal kun je de video bekijken.