Voor de Paasdagen koken we een traditioneel Paasgerecht: Arni sto fourno me patates. In Griekenland vieren we Pasen moment een week later dan in Nederland, maar de traditie om lamsvlees te eten is gelijk. Deze feestdagen zijn hét moment om flink uit te pakken met de lekkerste gerechten voor het ontbijt, lunch/brunch of diner. De traditionele gerechten komen met Pasen weer op tafel. Wat we van oudsher eten na de vastenperiode, is nog steeds terug te vinden in de huidige manier waarop we deze feestdagen vieren. Naast eieren, brood of cake die vruchtbaarheid en voorjaar symboliseren, staat lamsvlees als symbool voor de opoffering van Jezus Christus.
Arni sto fourno me patates is een op Griekse wijze bereide lamsbout die je langzaam in de oven gaart. Door de lamsbout langzaam te garen, blijft het vlees sappig en mals. Bij dit gerecht serveren we aardappels die je samen met het vlees bereidt in de oven. Arini sto fourno is een van de gerechten die op tafel komen met Pasen om samen van te genieten.
Authentiek Griekse keuken
Het recept voor Arni sto fourno komt van onze Mitera (moeder). We delen elke maand een van haar recepten uit de authentiek Griekse keuken. De authentiek Griekse keuken blijft levend doordat recepten en de bereidingswijze van gerechten doorgegeven wordt. Om kennis te maken met de keuken uit Griekenland, maken we voor jou een selectie van gerechten, waarvan de bereidingswijze gemakkelijk te volgen is.
We nemen je graag mee op een culinaire reis door ons vaderland. Onze traditionele manier van koken, die zich kenmerkt door eenvoud, vind je terug in de bekende, maar ook minder bekende gerechten.
In Griekenland, maar ook in andere landen rond de Middellandse Zee vind je deze mooie eenvoud van koken terug. Deze keer delen we het recept voor een traditioneel Grieks gerecht voor de Paasdagen, zodat je het zelf thuis kunt bereiden. Maak jouw Griekse gerecht zoals je die tijdens je bezoek aan Griekenland geserveerd zou krijgen.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
Alvast veel plezier met het koken van jouw voorgerecht. Arni sto fourno is natuurlijk ook te bestellen via de bestelpagina op onze website of via de app van 100% Real Greek.
Ingrediënten Arni sto fourno
- 1 lamsbout van 1Kg
- 1 kilo roodschillige aardappelen
- 4 takjes rozemarijn
- 5 teentjes knoflook
- Sap van 1 citroen
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel honing
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel oregano
- Olijfolie
- 100 gram roomboter
- Bakpapier
- Aluminiumfolie
De bereiding van Arni sto fourno
Maak in de blender een marinade van rozemarijn, knoflook, citroensap, olijfolie, mosterd, honing, en mix het tot een glad geheel. Gebruik de helft van de marinade om de lamsbout te marineren en laat het 2 uur staan. Was in ondertussen de aardappelen en snijd ze met schil in partjes. Gebruik de andere helft van de marinade om de aardappelen te marineren. Plaats een vel bakpapier in een ovenschaal en daarover een stuk aluminiumfolie. Verdeel de aardappelen over de folie en plaats de lamsbout erbij. Bestrooi het vlees met peper en zout naar smaak en verdeel de stukjes roomboter over de aardappelen en het lamsvlees heen. Sluit de aluminiumfolie goed aan alle kanten en bak het vlees met de aardappelen in 3 tot 3,5 uur gaar op 175 graden. Hierna mag de folie eraf (alleen de aluminiumfolie) bak het geheel gedurende 30 minuten op 200 graden.
Arni sto fourno wordt geserveerd met de aardappelen die we meegebakken hebben. Kalí órexi en Kalo Pascha! (eet smakelijk en goede Pasen!)
We zijn benieuwd wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook of Instagram. De video vind je op ons TikTok kanaal.