Garides saganaki is een klassiek Grieks eenpansgerecht dat vaak als Meze (voorgerecht) wordt geserveerd. Als je ooit in Griekenland geweest bent, ben je het vast tegengekomen op de menukaart van een vistaverne. Dit voorgerecht met ingrediënten als garnalen of mosselen, tomaat, ui en feta, weerspiegelt de eenvoud van de traditioneel Griekse keuken. Met maar een paar verse ingrediënten maak je dit klassieke voorgerecht in minder dan 20 minuten.
Garides saganaki dankt de naam aan een koekenpan of ovenschaal met 2 handvatten, een ‘sagani.’ De meeste Griekse ‘saganaki gerechten’ (met mosselen, of fetakaas) worden in een pan als deze bereid. Gerechten uit de sagani kenmerken zich door het bereidingsproces: bakken in olijfolie en vervolgens afblussen met water of ouzo en vervolgens afgewerkt met fetakaas en verse kruiden. Bij dit gerecht hoort natuurlijk een lekker stuk knapperig brood om in de saus te dippen. In gedachten ga je als vanzelf terug naar die heerlijke vakantie in Griekenland!
Authentiek Griekse keuken
Het recept voor Garides saganaki komt van onze Mitera (moeder). We delen elke maand een van haar recepten uit de authentiek Griekse keuken. De authentiek Griekse keuken blijft levend doordat recepten en de bereidingswijzen van gerechten doorgegeven worden. Om kennis te maken met de keuken uit Griekenland, maken we voor jou een selectie van gerechten, waarvan de bereidingswijze gemakkelijk te volgen is. We nemen je graag mee op een culinaire reis door ons vaderland. Onze traditionele manier van koken, die zich kenmerkt door eenvoud, vind je terug in de bekende, maar ook minder bekende gerechten.
In Griekenland, maar ook in andere landen rond de Middellandse Zee vind je deze mooie eenvoud van koken terug. Deze keer delen we het recept voor een Grieks eenpansvoorgerecht zodat je het zelf thuis kunt bereiden. Een recept van een gerecht zoals je die tijdens je bezoek aan Griekenland geserveerd krijgt.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
Alvast veel plezier met het koken van jouw voorgerecht. Garides Saganaki is natuurlijk ook te bestellen via de bestelpagina op onze website of via de app van 100% Real Greek.
Ingrediënten Garides Saganaki
1 eetlepel olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
1/3 groene paprika
1/3 rode paprika
1 theelepel tomatenpuree
1 tomaat (sap)
1/2 glas water
1 glas ouzo (circa 7cl)
6-8 garnalen
1 theelepel oregano
1/2 theelepel paprikapoeder
Peper en zout naar smaak
100 gram fetakaas
10 gram peterselie
Zo maak je Garides Saganaki
Het Griekse eenpansgerecht Garides Saganaki is vrij eenvoudig te bereiden. Hieronder vind je de stappen voor de bereidingswijze.
Doe de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook. Vervolgens snijd je de paprika’s in stukjes en voeg je ze toe aan de gefruite ui met knoflook. Zodra de paprika’s zacht geworden zijn, kun je tomatenpuree toevoegen. Rasp een tomaat en voeg dit toe aan de pan, gevolgd door een half glas water en een glaasje ouzo. Het mengsel in de pan laat je vervolgens 5 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg oregano, paprikapoeder met peper en zout toe naar smaak. Hierna kun je de garnalen toevoegen. Deze mogen ongeveer 4 minuten meekoken in de saus. Haal de pan van de warmtebron en voeg als laatste stap de fetakaas en peterselie toe.
Garides Saganaki kun je serveren met knapperig brood om lekker te dippen in de saus. Kalí órexi! (Eet smakelijk!) Wil je een kant en klare Garides Saganaki bestellen? Dat kan via de website of app van 100% Real Greek.
We zijn benieuwd wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook of Instagram. De video vind je op ons TikTok kanaal.