Karydopita is een Griekse taart die lekker luchtig is, boordevol met walnoten en overgoten met gekruide suikersiroop waaraan kaneel en citroen is toegevoegd. De ingrediënten van deze Griekse specialiteit passen goed bij het herfst -en winterseizoen. Dit komt door het tijdstip van de oogst van walnoten na de zomer maar ook door toevoeging van kruiden als kaneel in combinatie met de citrus schillen. Kortom, in de herfst en in het koude winterseizoen is Karydopita het allerlekkerst. Hoe je deze originele Griekse walnotentaart maakt, lees je hieronder.
Zoals vele benamingen van Griekse gerechten is de naam Karydopita een samenstelling van de woorden ‘Karýdia’ (walnoten) en ‘Pita’ (gebak/brood). Uit de naam van deze samenstelling zijn de hoofdingrediënten al meteen bekend. In Griekenland kun je dit gerecht tegenkomen met verschillen in de toevoegingen voor de siroop tegen zoals bijvoorbeeld gekruide rum of cognac. Vandaag koken we het originele gerecht die je als afsluiter van je diner of gewoon als een lekker zoet tussendoortje kunt eten. Een perfecte combinatie voor dit dessert gerecht is bijvoorbeeld een glaasje Raki of Rakomelo. Maar, een kopje koffie of thee kan natuurlijk ook. Kook je met ons mee?
Authentiek Griekse keuken
In ons blog delen we regelmatig een recept van onze Mitera (moeder). De authentiek Griekse keuken is ontstaan door het doorgeven van recepten en de bereidingswijze van gerechten. Voor jou maken we een selectie van gerechten waarvan de bereidingswijze gemakkelijk te volgen is. Met trots nemen we je mee op culinaire reis door Griekenland. We laten onze traditionele manier van koken zien met bekende, maar ook minder bekende gerechten. Alle door ons gebruikte ingrediënten van Karydopita zijn kenmerkend voor de Griekse keuken. Deze keer delen we het recept voor een Griekse walnotencake zodat je het zelf kunt bereiden. Dit is het recept van een gerecht zoals je die tijdens je bezoek aan Griekenland geserveerd krijgt.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
Alvast veel plezier met het koken van jouw nagerecht. Mocht je de een kant-en-klaar nagerecht willen betellen, neem dan contact met ons op via de contactpagina op deze website.
Ingrediënten Karydopita
Voor de siroop
800 gram kristalsuiker
800 cl water
1 kaneelstokje
Schillen van 1 citroen
Voor de walnotentaart
250 gram boter (op kamertemperatuur)
200 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
360 gram bloem
4 eieren (medium)
200 gram walnoten
1 eetlepel kruidnagel
1,5 eetlepel kaneel
1 eetlepel bakpoeder
1 snufje zout
120 cl melk
Een klontje boter (voor in de pan)
Zo maak je Karydopita
Doe de suiker, het water, het kaneelstokje en de citroenschillen in een steelpan. Plaats de pan op middelhoog vuur en laat het staan tot de inhoud kookt en de suiker smelt. Haal de pan van het vuur en zet deze opzij om even af te koelen.
Verwarm de oven voor op 170°C (heteluchtstand). Vervolgens voeg je de boter, suiker en vanille extract in de kom van de mixer. Klop de ingrediënten met een garde op hogesnelheid gedurende 3-4 minuten tot een luchtig geheel. Daarna voeg je 2 eetlepels van de bloem toe. De eieren voeg je één voor één toe; wacht tot het ei opgenomen is alvorens de volgende toe te voegen. Ondertussen blijf je het mengsel doorkloppen met de garde.
De walnoten, kruidnagel en kaneelpoeder meng je in een blender totdat alles gemalen is. De walnotenmix kan dan in een kom met de rest van de bloem, het bakpoeder en het zout.
Voeg hierna de melk en de walnotenmix bij de ingrediënten uit de mixer en mix het ca 10 seconden door.
Vet een ovenschaal van 25×32 cm in en verdeel het mengsel hierin. Bak het gedurende 40-55 minuten. Daarna giet je met behulp van een pollepel de koude siroop over de hete walnotentaart. Laat de siroop minimaal 1 uur intrekken alvorens de walnotentaart aan te snijden.
Kalí órexi! (Eet smakelijk!) Wil je een kant en klare Karydopita bestellen? Neem dan contact met ons op.
We zijn benieuwd naar wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook of Instagram. De video vind je op ons TikTok kanaal.