Een bekende stoofpot uit de Griekse keuken is Lachano me chirino, gemaakt met spitskool en varkenshaas. In Nederland komen met name in de herfst en winter de iets zwaardere maaltijden op tafel. Dit gerecht past daarom goed in het jaargetijde. Hoe je dit eenpansgerecht maakt lees je hieronder.
Voor dit gerecht gebruiken we kool als groente, een ingrediënt dat al eeuwenlang aanwezig is in de Griekse keuken. Het gebruik hiervan stamt uit de tijd van de oude Grieken. In die tijd werd het echter meer gezien als ‘medicijn van de armen’. Volgens filosofen en artsen uit die tijd zou het eten van kool ervoor zorgen dat je niet ziek werd of een dokter nodig had. De waarheid hierin is terug te vinden in de gefermenteerde kool (nu beter bekend als zuurkool) die door dit proces een hoog vitamine C gehalte heeft. Het eten van deze groente voorkwam bijvoorbeeld scheurbuik bij soldaten of de bemanning van een zeilschip. Door de eeuwen heen is het gebruik van kool verspreid naar de keukens in zowel Azië als Europa en een bekend ingrediënt voor de maaltijd. Je vindt het terug in een salade, maar ook in gestoofde vorm. Voor dit recept kozen we voor een stoofpot met kool en varkensvlees. Kook je met ons mee?
Authentiek Griekse keuken
Met regelmaat delen we een recept van onze Mitera (moeder) uit de authentiek Griekse keuken van 100% Real Greek. Het recept en de bereidingswijze van de gerechten zijn gemakkelijk te volgen.
De gerechten uit Griekenland namen we mee naar Nederland en met trots nemen we je mee in op culinaire reis naar de Griekse keuken. We laten je de kooktechniek van bekende gerechten zien, maar ook van maaltijden die minder bekend zijn. Met een video overzicht en onderstaand recept leer je over onze traditionele manier van koken en de ingrediënten die kenmerkend zijn voor de Griekse keuken. Kook met ons mee! Wij leren je deze keer hoe je Lachano me chirino zelf kunt bereiden op de manier zoals je die tijdens je bezoek aan Griekenland geserveerd krijgt.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
Alvast veel plezier met het koken van jouw pastagerecht. Mocht je de ingrediënten willen bestellen, dan kun je contact met ons opnemen via de contactpagina op deze website.
Ingrediënten
500 gram varkenshaas
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui
15 gram selderij
2 paprika’s (mix)
1 eetlepel chili vlokken
1 theelepel paprikapoeder
800 gram spitskool
100 ml water
150 ml 100% real Greek saus(*)
1 theelepel oregano
peper en zout naar smaak
Zo maak je Lachano me chirino
Snijd de varkenshaas in stukken en de kool in reepjes. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees goudbruin aan alle kanten. Voeg vervolgens de uien en de selderij toe aan het vlees. Daarna voeg je de paprika, paprikapoeder en chili vlokken toe. Roer even door, voeg de spitskool toe en bak het mee met het vlees en kruiden.
Blus het af met het water en sluit de pan af met het deksel tot de kool zachter is. Nu kun je de saus toevoegen (* Saltsa ntomatas; deze kun je ook kant-en-klaar bij ons bestellen). Voeg peper en zout naar smaak toe samen met de oregano. Schenk nog een half glas water in de pan en dek het af tot de kool helemaal zacht is.
Je zelfgemaakte Lachano me chirino is nu klaar. Serveer het eventueel met wat extra chili vlokken om je gerecht wat meer pit te geven. Kalí órexi! (Eet smakelijk!)
Wil je een ingrediënten box of kant en klare Lachano me chirino bestellen? Neem dan contact met ons op.
We zijn benieuwd naar wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook of Instagram. De video vind je op ons TikTok kanaal.