Griekse Ntakos zelf maken? Dat doe je samen met 100% Real Greek. In ons restaurant vind je enkel traditionele gerechten naar de recepten van onze Mitera. We delen elke maand een nieuw recept uit onze authentiek Griekse keuken met jou.
Ntakos is een voorgerecht en een specialiteit van Kreta. Tijdens een bezoek aan dit mooie eiland, is dit voorgerecht je vast niet ontgaan op de menukaart. Het is een frisse en smaakvolle salade die we serveren op een gerst beschuitbroodje (Dakos). Het lijkt een beetje op de Bruschetta uit Italië, maar deze versie vinden wij natuurlijk veel lekkerder! De bereiding is erg gemakkelijk en vooral op warme dagen wordt dit voorgerecht zeker gewaardeerd.
Zo maak je Ntakos
We laten je graag kennismaken met de authentiek Griekse keuken en de gerechten uit ons geliefde Griekenland. De recepten die wij delen zijn soms minder bekend. Zo leer je onze traditionele manier van koken beter kennen. Om het je gemakkelijk te maken delen we een stap-voor-stap video en een geschreven gerecht, zodat je thuis je eigen Griekse gerecht kunt bereiden. Kook je met ons mee? Met onze instructies leer je de échte Ntakos maken, zoals je die in Griekenland geserveerd krijgt.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
Alvast veel plezier met het koken van jouw voorgerecht! Mocht je de ingrediënten willen bestellen, dan kun je contact met ons opnemen via de contactpagina op deze website.
Dit heb je nodig voor je zelfgemaakte Ntakos
Voor het gerst beschuitbroodje
750 gram water
20 gram droge gist
1 eetlepel Kristalsuiker
600 gram Tarwebloem
480 gram Volkorenmeel (gerst)
zout
200 ml olijfolie
Voor de topping (salade)
1 tomaat
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel kristalsuiker
1 snufje zout en peper
1 eetlepel basilicum, fijngehakt
1/2 lente-ui, fijngesnipperd
100 gr. feta, in stukjes gesneden
Olijfolie
Olijven (Kalamata)
Zo maak je het beschuitbroodje (Dakos)
Doe alle ingrediënten in een kom en mix het tot een geheel. Vervolgens bestrooi je het aanrechtblad met bloem. Kneed het deeg hierop tot het niet meer plakt. Je kunt hiervoor tussentijds nog wat bloem gebruiken. Daarna dek je het deeg af met huishoudfolie en laat je het minimaal 1 uur rusten; het gist zorgt ervoor dat het deeg kan rijzen.
Hierna snijd je het deeg in 2 gelijke stukken en elk stuk verdeel je in 5 kleinere delen. Maak van elk stukje een bal met een gat in het midden. Bak de Dakos vervolgens af in 1 uur op 160 °C en laat de broodjes vervolgens even afkoelen. Snijd ze open, sprenkel er olijfolie overheen en bak de Dakos nogmaals gedurende 1,5-2 uur af op 100 °C tot ze volledig uitgedroogd en hard zijn.
Bereidingswijze van de salade
De bereidingstijd van de salade neemt niet veel tijd in beslag en is vooral gemakkelijk.
Leg de Dakos met de buitenkant naar beneden op een bord. Snijd je de tomaat in blokjes en snipper lente-ui. Meng in een kom tomaat, azijn, suiker, peper en zout met de gehakte basilicum. Snipper en lenteuitje en voeg deze hieraan toe. Verdeel vervolgens dit mengsel en de Fetakaas over de Dakos. Voeg tot slot nog wat olijfolie toe en maak het gerecht af met plakjes olijf en en peper.
Hierna is je Ntakos klaar om van te genieten; Kalí órexi! (Eet smakelijk!)
Wil je een ingrediënten box of kant en klare Ntakos bestellen? Neem dan contact met ons op.
We zijn benieuwd naar wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook, Instagram of YouTube.