Portokalopita maak je samen met 100% Real Greek . In ons restaurant koken we met de traditionele recepten van onze Mitera (moeder). Elke maand delen we een gerecht uit de authentieke Griekse keuken met jou. Vandaag maken we Portokalopita (sinaasappelcake doordrenkt met siroop); een dessert dat je tijdens je verblijf in Griekenland vaak tegen zult komen op de menukaart. We maken de cake met filodeeg, maar net iets anders dan anders. Met filodeeg maak je vaak lagen. Een goed voorbeeld hiervan is Spanakotiropita. Deze keer doen we dat niet. Hoe we dit Griekse dessert bereiden kun je zien in onze stap-voor-stap video. Dit nagerecht is lekker zoet en heeft toch een frisse van smaak door het gebruik van sinaasappels. Wij denken dat als je het eenmaal gemaakt hebt, je dit vast vaker zult doen!
Zo maak je Portokalopita
Elke maand laten we je kennismaken met de gerechten uit ons geliefde Griekenland. Bij ons vind je gerechten die soms minder bekend zijn, maar die zeker de moeite waard om te proberen. We delen het recept en een video. Zo leer je stap voor stap je zelfgemaakte Griekse gerecht koken. Kook met ons mee en maak thuis een gerecht zoals je deze bij een Grieks gezin voorgeschoteld zou krijgen. 100% Real Greek brengt het Griekenland en de authentieke keuken bij je thuis! Met onze instructies leer je de échte Portokalopita maken.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens het recept van traditie. Wij vatten dit samen in: Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
We wensen je alvast heel veel plezier met het koken van jouw dessert! Voor het gemak hebben we een box samengesteld met alle verse ingrediënten en het recept. Je kunt deze bestellen door te bellen of te mailen via de contactpagina.
Het recept voor je zelfgemaakte Portokalopita
450 g filodeeg
250 gram zonnebloemolie
250 gram suiker
Twee zakjes vanillesuiker
Rasp van 2 sinaasappels
150 g sinaasappeljam
5 losgeklopte eieren
500 gram yoghurt
200 ml kookroom
20 g bakpoeder
Voor de siroop
600 gram suiker
500 ml water
1 kaneelstokje
1 sinaasappel (we gebruiken zowel het sap als de rasp van de schil)
100 g sinaasappeljam
Bereidingswijze Portokalopita
Begin met het filodeeg; vouw en snijd het deze in reepjes
Haal het los van elkaar en laat het even staan om te drogen.
Daarna giet je het water in een pan en voeg je de suiker en het kaneelstokje toe. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur 20 min doorkoken, tot het een siroop wordt.
In een lege kom voeg je alle ingrediënten voor het ‘gebak’ toe (behalve het filodeeg) en mix het met een garde.
Hierna voeg je geleidelijk aan de reepjes filodeeg toe en roer het door het mengsel.
De mix giet je in een ovenschaal. Bak het af 200 graden Celsius in ongeveer 45 min.
In tussentijd voeg je de rasp van één sinaasappel, het sap van de sinaasappel en de jam toe aan de siroop. Laat vervolgens even afkoelen.
Prik na de baktijd met een cocktailprikker in het gebak om er zeker van te zijn dat het echt goed afgebakken is.
Nu kun je de koude siroop over het gebak gieten. Het is belangrijk dat de siroop goed is afgekoeld en het gebak nog warm is. Het gebak zal de siroop beter kunnen absorberen.
Als de siroop zichtbaar is aan de bovenkant, betekent dit dat het maximale aan siroop is opgenomen is door de cake. Het is mogelijk dat er hierdoor wat siroop overblijft.
Je Portokalopita is klaar om van te genieten! Kalí órexi! (Eet smakelijk!)
Wil je een ingrediënten box of kant en klare Portokalopita bestellen? Neem dan contact met ons op.
We zijn benieuwd naar wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook, Instagram of YouTube.