Wil je echte Griekse Mousaka maken? Bij 100% Real Greek koken we met het traditionele recept van onze Mitera (moeder) en delen we elke maand een nieuw Grieks recept. Deze keer koken we Mousaka, een gerecht dat in Griekenland ontstond in het begin van de twintigste eeuw. De bedenker van Mousaka, gemaakt met Bechamelsaus, is bedacht door de Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes, die zijn opleiding in Wenen afrond. In Griekenland maken we dit gerecht nog steeds zo. Dit authentieke recept is precies zoals wij het jou serveren in ons restaurant.
Mousaka koken met 100% Real Greek
Elke maand laten we je kennismaken met de authentieke keuken van Griekenland. Met gerechten die soms minder bekend zijn, maar zeker de moeite waard om te proberen. Bij dit recept vind je ook een video. Hierin nemen we je stap voor stap mee in het bereiden van je zelfgemaakte Griekse maaltijd. Kook met ons mee en maak thuis een echt Grieks gerecht zoals je deze tijdens je vakantie voorgeschoteld zou krijgen. 100% Real Greek brengt het vakantiegevoel bij je thuis! Met deze instructievideo leer je de échte Mousaka maken.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens recept van traditie. Wij vatten dit samen in Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
We wensen je alvast heel veel plezier met het koken van jouw Mousaka! Voor het gemak hebben we een box samengesteld met alle verse ingrediënten en het recept. Je kunt deze bestellen door te bellen of te mailen via de contactpagina.
Het recept voor je zelfgemaakte Mousaka
3 grote aardappelen
3 aubergines
125 ml zonnebloemolie
200 gram geraspte kaas
Dit heb je nodig voor het gehakt
½ rode paprika
½ groene paprika
1 rode ui
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
500 gram gehakt
1 theelepel tomatenpuree
1 theelepel Oregano
1 theelepel peterselie
½ theelepel munt
1 kaneelstokje
125 ml water
Peper en zout naar smaak
Hiermee maak je de Bechamelsaus
1 liter volle melk
120 gram bloem
100 gram boter
½ theelepel nootmuskaat
2 geklopte eieren
100% Real Greek tomatensaus (bekijk ons recept)
Peper en zout naar smaak
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken. Snijd de aubergines in dunne plakken en bak ze 5-10 minuten in een pan. Laat de aardappelen en aubergines uitlekken op keukenpapier. Verwarm in tussentijd de oven voor op 200° C. Verdeel de gesneden aardappelen over de bodem van de ovenschaal en dek deze af met een laag aubergines. Strooi hier 1/3 deel van de geraspte kaas overheen.
Bereiding van het gehakt
Snijd de paprika’s in reepjes en hak de ui en knoflook fijn. Zet een pan op hoog vuur en voeg de olijfolie toe. Bak de paprika’s, ui en knoflook totdat alles mooi gekarameliseerd is. Rul het gehakt in een pan met een houten lepel. Sauteer tot het goudbruin is. Voeg het gehakt en de tomaten toe aan de paprika’s ui en knoflook. Daarna de kruiden, tomatenpuree en water toevoegen, waarna het 10 minuten zachtjes mag doorkoken. Doe het gehakt over de aardappelen en aubergines.
Bechamelsaus maken
Verwarm de melk, de bloem, de nootmuskaat en de boter in een pan. Stop niet met roeren totdat de saus indikt. Haal het hierna van het vuur af. Klop vervolgens 2 eieren en voeg ze al roerend met een garde toe aan de Bechamelsaus. Hierna kun je het gehakt bedekken met de bechamelsaus en bestrooien met de rest van de kaas. De Mousaka kan nu de oven in. De baktijd is ongeveer 45 minuten.
Je Mousaka is nu klaar! Kalí órexi! (Eet smakelijk!)
Wil je een ingrediënten box of kant en klare Mousaka bestellen? Neem dan contact met ons op.
We zijn benieuwd naar wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook, Instagram of YouTube.