Deze maand delen we een nieuw, traditioneel Grieks recept: Gemistá. Dit zijn tomaten en paprika’s die we vullen met rijst, groente en gehakt. In het Grieks betekent Gemistá ‘gevuld’ en dat is precies waar het bij dit gerecht om gaat. Daarbij zijn verschillende varianten mogelijk, zodat je ook van dit gerecht kunt genieten als je liever vegetarisch eet. Hoe je dit lekkere gerecht maakt, lees je hieronder.
Alle gerechten die 100% Real Greek serveert, worden gemaakt naar het recept van onze Mitera (moeder). Dit authentieke recept uit de Griekse keuken is zoals wij dit voor jou bereiden in ons restaurant.
Grieks koken met 100% Real Greek
Elke maand delen we opnieuw een van onze recepten met jou. We laten je kennismaken met de authentieke keuken van Griekenland. Met gerechten die minder bekend zijn, maar zeker de moeite waard om te proberen.
Bij dit recept vind je ook een video. Hierin nemen we je stap voor stap mee in het bereiden van je zelfgemaakte Griekse maaltijd. Kook met ons mee en maak thuis een echt Grieks gerecht zoals je deze tijdens je vakantie voorgeschoteld zou krijgen. 100% Real Greek brengt het vakantiegevoel bij je thuis!
In deze instructievideo leer je de échte Gemistá maken.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens recept van traditie. Wij vatten dit samen in Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
We wensen je alvast heel veel plezier met het koken van Gemistá! Voor het gemak hebben we een box samengesteld met alle verse ingrediënten en het recept. Je kunt deze bestellen door te bellen of te mailen via de contactpagina.
Het recept voor je zelfgemaakte Gemistá
Voor 4 personen heb je nodig:
2 eetlepels olijfolie
1 ui
½ winterpeen
10 gram peterselie
2 teentjes knoflook
300 gram rijst (Carolina, risotto rijst)
500 gram gehakt
½ glas witte wijn
200 gr saus (100% real Greek of tomatensaus)
400 ml water
1 theelepel tomatenpuree
1 theelepel oregano
1 theelepel paprikapoeder
Zout en peper
Hoe je Gemistá maakt, lees en bekijk je hieronder:
- Snijd de deksels van de paprika’s en tomaten open
- Verwijder de zaadlijst uit de paprika’s en hol de tomaten uit.
- Verhit de olijfolie en fruit de ui
- De wortel, peterselie en knoflook kun je hierna toevoegen
- Daarna mag de rijst in de pan bak het even mee op hoog vuur. (Voor dit gerecht gebruiken wij Carolina rijst. Dit is de Griekse variant van Risotto rijst en kun je als alternatief ook gebruiken.
- Bak daarna het gehakt mee op middelhoog vuur.
- Als het gehakt geruld is kun je vervolgens de saus, tomatenpuree en het water en alle kruiden toevoegen.
- Zet het vuur lager en wacht totdat het vocht bijna verdampt is
- Ondertussen bestrijk je de binnenkant van de paprika’s en tomaten met olijfolie. Bestrooi ze met zout en peper. Daarna kun je ze vullen.
- Doe de deksels op de paprika’s en tomaten en draai ze om. Bestrijk ze nogmaals met olijfolie, onder toevoeging van een beetje zout en peper
- Bedek de paprika’s en tomaten met aluminiumfolie en bak ze in 1 uur af op 200 graden Celcius.
- Na afloop van de baktijd, kun je de aluminiumfolie eraf halen en de paprika’s en tomaten in 30 minuten verder bakken. Na afloop van de baktijd kun je aan tafel! Kalí órexi! (Eet smakelijk!)
Wil je een ingrediënten box bestellen? Neem dan contact met ons op. Geen tijd om te koken? In ons bestelmenu kun je ook genieten van een vers bereide Gemistá.
We zijn benieuwd naar wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook, Instagram of YouTube.