Spanakotiropita is een Griekse hartige taart, gemaakt van filodeeg met spinazie en feta. De naam van dit gerecht is ontstaan uit de samenvoeging van het Griekse ‘spanaki’, spinazie en ‘pitta’, taart. Spanakotiropita wordt vaak als bijgerecht geserveerd, maar je kunt het ook als hoofdgerecht eten. In Griekenland vind je de kleine variant terug in een bijvoorbeeld een Mezzebar (waar kleine gerechtjes geserveerd worden).
Dit gerecht heeft een lekker krokant korstje, een bijzonder smaakvolle vulling en is geschikt voor vegetariërs. Spanakotiropita is een veelzijdig gerecht. Serveer het als hoofdmaaltijd of als lekker hapje de borrel. Je kunt het ook gemakkelijk meenemen; voor je picknickmand in het voorjaar is dit gerecht zeker een aanwinst!
Alle gerechten die geserveerd worden door 100% Real Greek worden gemaakt naar het recept van onze Mitera (moeder). Dit authentieke recept is zoals wij dit voor jou bereiden in ons restaurant.
Koken met 100% Real Greek
Deze maand delen we opnieuw een van onze recepten met jou. We laten je kennismaken met de authentieke keuken van Griekenland. Met gerechten die minder bekend zijn, maar zeker de moeite waard om te proberen.
Bij dit recept vind je ook een video. Hierin nemen we je stap voor stap mee. Kook met ons mee en maak thuis een echt Grieks gerecht zoals je deze tijdens je vakantie voorgeschoteld zou krijgen. 100% Real Greek brengt het vakantiegevoel bij je thuis!
In deze instructievideo leer je de échte Spanakotiropita maken.
Restaurant 100% Real Greek staat voor eenvoudige en eerlijke gerechten, verse ingrediënten en volgens recept van traditie. Wij vatten dit samen in Traditional Simplicity, Quality & Honesty.
We wensen je alvast heel veel plezier met het koken van Spanakotiropita ! Voor het gemak hebben we een box samengesteld met alle verse ingrediënten en het recept. Je kunt deze bestellen door te bellen of te mailen via de contactpagina.
Ingrediënten Spanakotiropita
Voor 4 personen heb je nodig:
1 kg bloem
10 gr zout
1 el azijn
200 ml olijfolie
300 ml lauwwarm water
Voor de vulling van de taart:
400 gr spinazie
15 gr dille
150 ml olijfolie
200 gr fetakaas
1 bos lente-uitjes
Peper naar smaak
Bereiding Spanakotiropita
- Voeg de bloem, olie, azijn en zout in een kom
- Voeg hierna al roerend het water toe en begin met het kneden van het deeg
- Blijf het deeg kneden totdat het niet meer aan de handen plakt
- Vervolgens laat je het deeg 10 minuten rusten op een warme plek
- Neem hierna ongeveer de helft van het deeg en rol dit goed uit
- Vet een ovenschaal in van (met een diameter van ongeveer 30 cm) in met olijfolie en verspreid het filodeeg erover
- Doe de spinazie in een kom en voeg verse peper, olijfolie, dille en lente-uitjes hieraan toe
- Het spinaziemengsel kun je nu toevoegen aan het filodeeg in de ovenschaal
- Kruimel de fetakaas toe over het mengsel
- Vouw de zijkanten van het deeg (dat over de schaal ligt) naar binnen. Besprenkel het filodeeg met wat olijfolie
- Met een klein stuk van het overgebleven deeg en maak een “deksel” die je over het onbedekte middendeel legt
- Maak van het resterende deeg nog een vel en sluit deze af door de randjes naar binnen te vouwen
- Tot slot besprenkel je het deeg nogmaals met wat olijfolie.
Bak de pita af op 200 graden Celsius in 45 min in een voorverwarmde oven. Halverwege de baktijd, neem je de pita uit de oven en draai je het om. De Spanakotiropita wordt zo mooi bruin gebakken aan beide zijden.
Na afloop van de baktijd is de Spanakotiropita klaar. Kalí órexi! (Eet smakelijk!)
Wil je een ingrediënten box bestellen? Neem dan contact met ons op. Geen tijd om te koken? Via ons bestelmenu kun je ook vers bereide Spanakotiropita bestellen.
We zijn benieuwd naar wat je van het recept vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten hieronder of via onze kanalen op sociale media: Facebook, Instagram of YouTube.